Actualitat

La firma artesana Casa Fígols reenfoca el negoci per concentrar-se en el petit comerç i les seccions gourmet

Publicat: 14 febrer 2012

foto2-np

• L’empresa berguedana d’embotits ven en sis botigues pròpies i més de 300 establiments, bàsicament de Catalunya 

• Prefereix créixer de forma continguda, sense que se’n ressenti la qualitat en tot el procés d’elaboració i transport fins al consumidor final, tot i que el 2011 ha facturat un 14% més

• Es manté ferma en la filosofia de seleccionar la matèria primera de productors del territori i elaborar tots els productes íntegrament artesanals 

MONTMAJOR, 13 DE FEBRER DE 2012. Renunciar a les ofertes de preu de les lleixes d’una gran superfície per redefinir un producte exclusivament pensat per al petit comerç i les seccions gourmet. Aquesta és l’aposta per a la qual la firma artesana d’embotits Casa Fígols, de Montmajor (Berguedà), ha donat un cop de timó estratègic al negoci. Malgrat el risc que suposa aquest reenfocament, el volum de vendes de Casa Fígols està experimentant un creixement, que el 2011 es va traduir en un 14% més de facturació.

La renovació completa de la marca i del packaging i l’impuls de la xarxa comercial són els mitjans que es posen a disposició de les noves prioritats de l’empresa berguedana, a més de comptar amb punts propis de venda. Avui els seus productes –curats, cuits, llescats, elaborats i plats preparats– es venen a sis botigues pròpies ubicades a diferents punts de Catalunya i a més de 300 establiments, bàsicament catalans.

Nou ‘packaging’

Casa Fígols ha modernitzat la seva imatge de dalt a baix. Ha redissenyat el logotip de la marca, que reforça els valors de la tradició i la qualitat, i, amb això conjuntament, tota la papereria de l’empresa (etiquetes, paper per embolicar els productes, els sobres d’envasats al buit, les bosses de compra, entre d’altres). Igualment, s’ha invertit esforços en la creació d’un nou web que s’estrenarà de forma imminent i un nou catàleg digital, entre altres suports.

Des de l’abril de l’any passat, arran d’un acord de col·laboració amb Farrés Cansaladeria, la marca Casa Fígols és present al mercat de la Boqueria, a la parada 888, en la qual es va renovar tota la retolació i es va crear un souvenir turístic gastronòmic.

La renovació del logotip de la marca és una mostra de l’aposta per modernitzar i cuidar la imatge
La renovació del logotip de la marca és una mostra de l’aposta per modernitzar i cuidar la imatge

Objectiu: reforçar la xarxa comercial i créixer un 10%

Un dels objectius més importants del 2012 és reforçar la xarxa comercial, potenciant comercialment les botigues, promocionant els productes i vetllant per la imatge dels establiments i l’exposició dels articles.

L’empresa, la plantilla de la qual està formada per una trentena de treballadors, està convençuda que el seu mercat té molt camí per recórrer a Catalunya i la resta de l’Estat. “Creiem que el client aprecia cada vegada més la qualitat dels productes que menja i per això intentem augmentar el volum de negoci en aquesta nova direcció”, tal com destaca Joan Fígols, propietari de la firma.“Preferim créixer com ara, de forma sostinguda i consolidada, perquè no se’n ressenti la qualitat”, assenyala Marta Comellas, copropietària. El pla estratègic de l’empresa per al 2012 es marca com a objectiu el creixement d’un 10%, aproximadament, respecte l’any passat.

Per a clients exigents

El nou posicionament de Casa Fígols passa més que mai per cercar un públic objectiu exigent, el més proper al sector gourmet. D’aquí que hagi renunciat a les condicions en el sistema de producció que imposen les cadenes de gran distribució. No ho fa únicament per una qüestió d’imatge, sinó també per controlar la qualitat del producte des del moment en què se seleccionen les carns, passant pel procés sempre manual d’elaboració, el seu transport fins al punt de venda amb mitjans propis, fins que arriba al client en les condicions òptimes.

Els clients que busca Casa Fígols en la seva nova etapa són parades de mercat municipal, xarcuteries gourmet i cadenes de xarcuteries, establiments de barri, petites cadenes de supermercats, botigues de punts turístics i de zones privilegiades dels municipis. També són un objectiu els clients interessats en col·laboracions, tal com va fer la prestigiosa Farrés Cansaladeria al mercat de la Boqueria, aquells amb qui tenen presència a fires o mercats d’artesania, així com els mercats nacionals i internacionals.

L’elaboració artesanal ens permet cuidar-te com ningú. Aquesta és una de les divises de Casa Fígols, en què es plasma la seva filosofia, hereva d’una tradició familiar nascuda el 1959. I això explica l’aposta pel comerç tradicional, l’únic capaç de fer arribar al consumidor final els valors de la qualitat, l’artesania i la confiança que identifiquen la marca.

La diferència: el procés íntegrament artesanal

El valor afegit de Casa Fígols és la qualitat que confereixen als seus productes la selecció de la matèria primera i l’elaboració artesanal. Les carns, sempre provinents de femelles de porc pel sabor que les distingeix, són seleccionades entre les de millor qualitat de productors del territori, del Berguedà i comarques veïnes. Quant al procés d’elaboració, cal destacar-ne, a tall d’exemple, el mètode tradicional de conservació dels productes cuits, que se serveix únicament de sal i pebre sense cap additiu, tal com s’ha fet sempre.

Menys greix, més saludable

Per tot plegat, Casa Fígols vincula el seu embotit a una dieta saludable. Precisament perquè s’elabora com sempre, de forma artesanal i personalitzada, la firma garanteix que s’hi incorpora el mínim de greixos possible, l’estrictament

« Torna a l'arxiu de notícies